top of page

Op pad met de kaatskenner bij uitstek

De laatste draaidag stond op het programma voor zondag 3 mei. Het werd een drukke dag! Er stonden namelijk twee afspraken gepland en er moest op drie locaties gefilmd worden. Aan het einde van de ochtend reden cameraman Thomas Overal en ik naar Franeker toe. Daar ontmoetten wij collega Geert van Tuinen, die vanuit zijn werkzaamheden voor Omrop Fryslân al tientallen jaren verslag doet van het kaatsen. In het walhalla van het kaatsen, het Sjûkelân in Franeker, hebben we een interview met Geert opgenomen. Op het Sjûkelân wordt ieder jaar de PC gekaatst!

Daarna konden we in Franeker blijven, want de volgende afspraak stond gepland bij Jan Braaksma. Dat is een kaatskenner bij uitstek. Hij heeft een ontzettend groot kaatsarchief thuis, waar wij een kijkje mochten nemen. Er zit van alles in: van een kaatswant van een oud-topkaatser tot officiële lijsten van de eerste PC's in de negentiende eeuw. In het archief van hem zitten ook dingen die de kaatsbond KNKB niet eens in zijn bezit heeft. Een bijzondere verzameling dus. "Daar moet je wel een beetje gek voor zijn", zei Jan.

Het was voor de kaatsliefhebbers zondag niet zomaar een dag. De allereerste partij van het nieuwe seizoen werd gekaatst, traditiegetrouw in Weidum. Nadat we bij Jan thuis opnames hadden gemaakt, zijn we vertrokken naar Weidum. Helaas wilde het weer niet meewerken. De regen kwam met bakken uit de hemel. Het interview hebben we noodgedwongen met een paraplu moeten opnemen. Zonde! Maar het mocht de pret niet drukken. Het was een geslaagde laatste draaidag. De komende twee weken staan volledig in het teken van de montage!


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page