top of page

Innovatief trainen in de conservatieve kaatswereld

Vanavond ben ik samen met cameraman Thomas Overal naar een opvallende kaatstraining geweest. Team Puur Passie traint namelijk eens in de zoveel tijd in Sportstad Heerenveen. Om precies te zijn in het Epke Zonderland Turncentrum. Daar neemt Berber van den Berg, sportpsycholoog, de kaatsers op een innovatieve manier onder handen. Gert-Anne van der Bos, Daniël Iseger, Taeke Triemstra, Manon Scheepstra, Ilse Tuinenga, Sjoukje Visser en hun coaches Peter Tolsma en Afke Hylkema volgen mentale training in de turnhal.

Eerst was het de beurt aan de vier vrouwen. Daarna volgden de mannen. Ik vond het een erg interessante manier van trainen geven. Je geeft jezelf als sporter open en bloot om tot betere prestaties te komen. Na een korte praatsessie gingen de vrouwen de zaal in om eerst allerhande oefeningen te doen met kleine balletjes. Daarna werden er oefeningen uitgevoerd op de rekstok. Alles met als doel om de samenwerking tussen de teamgenoten beter te laten verlopen. Leuk om te zien!

Na de vrouwen was het de beurt aan de mannen. Gert-Anne, Daniël, Taeke en Peter hadden er duidelijk lol in. Ze bewandelden een soortgelijk pad als de vrouwen. Eerst allerlei oefeningen met kleine balletjes. De samenwerking verliep moeizaam en daar haakte Berber pijlsnel op in. De kaatsers kregen daardoor duidelijke signalen hoe ze de samenwerking konden verbeteren.

De training eindigde voor de mannen in de valkuil. Ook daar werd gefocust op de samenwerking en de onderlinge afstemming tussen de heren. Toen deze sessie ten einde was gekomen en de turnhal stil en verlaten was, hebben we nog een aantal interviews opgenomen. Uiteraard met de hoofdpersonen Gert-Anne, Daniël en Taeke, maar ook met Berber en trainer Peter. Wat vinden zij van de mentale training? Helpt het ze nou daadwerkelijk om tot betere prestaties te komen?

Ook hiervoor geldt, nog even wachten! Half mei komt deze reportage op de televisie bij het programma Bynt van Omrop Fryslân. Uiteraard is het dan ook via internet te bekijken!


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page